Sokeri ja painonpudotustaistelu!

Uusi tutkimuksemme ihmisten laihdutuskuureista ja sokeritietoisuudesta paljastaa runsaasti tietämättömyyttä ja laihdutuskuurien sudenkuoppia, ja tämä auttaa selittämään, miksi taistelu painon ja liikalihavuuden kanssa on niin vaikeaa.

Puolet aloitetuista laihdutuskuureista epäonnistuu ensimmäisen viikon aikana. 51 prosenttia aikuisista myöntää huijaavansa tai luovuttavansa seitsemän päivän kuluessa. Tahdonvoiman puute on suurin haaste (36%), vahvana kakkosena on makean syömisen kiusauksen vastustaminen (33%).

Kaksi kolmesta aikuisesta (64%) on huolissaan sokerin saannistaan, ja sama määrä (64%) uskoo, että sokerin vähentäminen on tärkeää, kun he yrittävät pudottaa painoaan. Kuitenkin uudet tiedot osoittavat, että seitsemän kymmenestä aikuisesta ei todellisuudessa tiedä, kuinka paljon sokeria he voivat turvallisesti syödä.

Tohtori Emma Derbyshire toteaa: ”Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että nykyinen sokerin saanti on aivan liian runsasta ja vapaan (lisätyn) sokerin käytön vähentäminen on tunnistettu ensisijaiseksi terveydelle. Mutta kuinka kuluttajat voivat saavuttaa sokerin vähentämistavoitteet, kun he eivät tiedä, mitä ne ovat, eivätkä he tarkista, kuinka paljon sokeria on heidän syömissään elintarvikkeissa?”

Kuluttajat ovat vakuuttuneita siitä, että ruskea sokeri on terveellisempää kuin puhdistettu valkoinen sokeri, ja että hunaja on kumpaakin parempaa. Tohtori Emma Derbyshire kuitenkin sanoo; ”Vaikka hunaja voi sisältää joitain lisäantioksidantteja, se myös vapauttaa sokereita nopeasti ja voi olla tältä kannalta aivan yhtä haastava kuin valkoinen tai ruskea sokeri.”

Katharine Jenner, rekisteröity ravitsemusterapeutti ja Action on Sugar -järjestön johtaja, sanoo: ”Huonot ravintoarvomerkinnät, harhaanjohtavat markkinointiväitteet ja sekavat viestit hyvää tarkoittavilta kokeilta ja vaikuttajilta saavat kuluttajat oikeutetusti hämmentyneiksi siitä, mitä vapaat sokerit oikeasti ovat, mitkä tuotteet sisältävät niitä ja kuinka suuri niiden osuus on heidän päivittäisestä sokerin kokonaissaannistaan.”

Lähes kolmannes aikuisista (31%) uskoo, että hunaja on terveellisin makeutusaine, ja 28% on harkinnut hunajan tai siirappien käyttöä sokerin sijaan ruoanlaitossa, vaikka kaikki kolme sisältävät kaloripitoisesti yhtä paljon vapaata sokeria.

Yleislääkäri Gill Jenkins sanoo: ”Useimmat ihmiset tietävät, että painonpudotuksessa on kyse saatujen kaloreiden vähentämisestä ja kulutettujen kaloreiden lisäämisestä. Se on yksinkertainen yhtälö, mutta sitä vaikeuttavat ihmisten syömistavat, painonpudotusmotivaatio ja ruokavalioon liittyvät halut, erityisesti monien ihmisten makealta maistuvien ruokien ja juomien himo. Samojen painonpudotusviestien toistaminen syödyistä ja kulutetuista kaloreista ei kannata. Ne eivät toimi. Elämme maailmassa, joka vaatii yksinkertaisia ja helposti saavutettavia ratkaisuja. Tiedämme myös, että merkittävä painonpudotus voidaan saavuttaa pienillä, mutta pysyvillä ja pitkäkestoisilla muutoksilla. Sokerin vaihtaminen vähäkalorisiin tai kalorittomiin makeutusaineisiin täyttää molemmat näistä vaatimuksista. Sokerin korvaaminen on helppo ja saavutettavissa oleva tapa vähentää kalorien saantia. Se ei vaadi tahdonvoimaa ja antaa laihduttajille ja kaikille, jotka haluavat säilyttää terveen painon, mahdollisuuden nauttia makeista herkuista, jotka eivät sisällä epäterveellisiä vapaita sokereita ja ylimääräisiä kaloreita.”

Voimme yhdessä voittaa tämän taistelun!